“A giant leap for stuffed animals”: knuffels in de ruimte

“A giant leap for stuffed animals”: knuffels in de ruimte

Een knuffel als mascotte: niets nieuws, want knuffels worden vaak als talisman gebruikt in bijvoorbeeld de sportwereld. Maar wist je dat knuffels ook mee naar de ruimte gaan om astronauten te helpen? In 2016 ging een pluizige roze uil knuffel mee de ruimte in met de bemanning van de Russische raket Sojoez. Deze uil was echter niet het eerste speelgoed dat mee de ruimte in ging. Deze traditie is 55 jaar terug begonnen, toen de eerste ruimtereis werd gemaakt. Inmiddels hebben onder meer een Olaf knuffel, een pluche Angry birds en een R2-D2 knuffel de verre reis naar de ruimte gemaakt.

Eerste speelgoed in de ruimte

In 1961 vond de allereerste bemande ruimtevlucht plaats. De inmiddels legendarische kosmonaut Joeri Gagarin maakte met Vostok 1 een baan om de aarde en was daarmee de eerste mens in de ruimte. Tijdens zijn ruimtereis nam Gagarin, naast allerlei gereedschap, een pop mee. Speelgoed mee de ruimte in nemen klinkt gezellig en sentimenteel, maar de pop had een logische en praktische taak: wanneer de pop begon te zweven, wist Gagarin dat hij gewichtloosheid had bereikt. Astronauten zitten zelf namelijk strak vastgesnoerd, waardoor gewichtloosheid moeilijk kon worden opgemerkt.

Met de pop van Gagarin was een nieuwe traditie geboren: sinds 1961 zijn verschillende poppen en knuffels de ruimte in gegaan. Hieronder volg een overzicht van de knuffels die de afgelopen jaren een ruimtereis hebben gemaakt:

Angry Birds knuffel (Sojoez TMA-22, 2011)

In november 2011 begon de Russische Sojoez zijn reis naar de International Space Station (ISS). De bemanningsleden namen een rode Angry Birds knuffel mee op hun ruimtereis. De knuffel was uitgezocht door de vijfjarige dochter van de commandant van de missie, Anton Sjkaplerov.

Foto: http://www.space.com/13610-space-station-soyuz-launch-angry-birds.html/ NASA TVFoto: space.com / NASA TV

Smokey Bear knuffel (Sojoez TMA-04M, 2012)

Wellicht niet zo bekend in Nederland, maar Smokey Bear is in de Verenigde Staten een waar begrip. Smokey Bear wordt al tientallen jaren ingezet om mensen te informeren over het voorkomen van bosbranden. Je vraag je misschien af: wat heeft dat met ruimtevaart te maken? Nou, in 2012 ging een Smokey Bear knuffel mee met de Sojoez en stond daarmee symbool voor het vele onderzoek dat ruimtevaarders doen naar “aardse” zaken zoals natuurbranden en plantengroei.

Foto: NASA

Olaf knuffel (Sojoez TMA-15M, 2014)

In 2014 werd wederom vol nieuwsgierigheid uitgekeken naar de keuze voor de knuffel die mee zou gaan in de Sojoez. Net als in 2011, was Anton Sjkaplerov bevelhebber van de missie en ook ditmaal mocht zijn (inmiddels achtjarige) dochter de knuffel kiezen. Ze koos voor een kleine Olaf knuffel, de vrolijke sneeuwpop bekend van de populaire Disney-film Frozen.

Foto: Astro_Wheels

Foto: AntonAstrey

R2-D2 knuffel (Sojoez TMA-17M, 2015)

In 2015 werd wederom een leuke knuffel gekozen voor de ruimtereis met de Sojoez. Een keuze die eigenlijk heel erg voor de hand ligt: een R2-D2 knuffel, de geliefde robot uit de Star Wars saga.

Foto: Robpegoraro 

Hond knuffel ‘Sam’ (2016)

In april 2016 ging hond knuffel ‘Sam’ de ruimte in. Ditmaal niet aan boord van een ruimtecapsule, maar als experiment van een aantal Britse kinderen. Het experiment werd uitgevoerd door een Britse basisschool. Pluche hond Sam werd de ruimte ingeschoten en was voorzien van een camera en GPS, om zijn reis te kunnen volgen.

Roze uil knuffel (Sojoez TMA-20M, 2016)

In maart 2016 werd gekozen voor een roze uil knuffel voor de nieuwe ruimtereis. De fluffy roze uil mocht mee aan boord van de missie Sojoez TMA-20M. De roze pluche uil werd officieel aangekondigd bij de persconferentie en was daar aanwezig om kennis te maken met de pers.

Foto: NASA / Bill Ingalls / Mashable

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »