Waarom je nooit knuffels bij Chinese webshops moet kopen

Waarom je nooit knuffels bij Chinese webshops moet kopen

Chinese webshops doen op het moment goede zaken en dat is logisch. Prijzen zijn schrikbarend laag, veel lager dan de prijzen in Nederlandse (web)winkels. Maar kopen bij Chinese webshops is zeker niet zonder risico. Het is al lang bekend dat je voorzichtig moet zijn met in China bestelde producten, maar nu wordt er nog extra voor gewaarschuwd. De Consumentenbond heeft uitvoerig onderzoek gedaan en veel producten bleken onveilig. Daarom wordt nu het dringende advies gegeven om kleding, sieraden, cosmetica, speelgoed en elektrische apparaten niet bij webshops buiten de EU te kopen. Dat geldt dus ook voor knuffels, want de kans is heel groot dat deze knuffels niet veilig zijn, vooral niet voor kinderen. Maar hoe zit het dan met speelgoed ‘Made in China’? En waarom zijn producten in China zo goedkoop?

Consumentenbond deed onderzoek naar Chinese webshops

De Consumentenbond deed groot onderzoek naar de producten van Chinese webshops zoals AliExpress en Wish. In totaal werden 250 producten getest: maar liefst 165 waren niet veilig en zouden niet in (web)winkels verkocht mogen worden. Bijna driekwart van de geteste elektronica kwam niet door de veiligheidstest. De grote meerderheid van producten als powerbanks, USB-laders, kerstverlichting en rookmelders waren ronduit gevaarlijk en leverden risico’s op als smelten, oververhitting of in brand vliegen.

Ook speelgoed afkomstig van Chinese webshops werd uitgebreid getest. En ook daar waren de risico’s enorm. Het grootste deel van het speelgoed was risicovol. Maar wat is er dan zo gevaarlijk aan Chinees speelgoed, zoals knuffels?

Gevaarlijke stoffen in speelgoed: weekmakers

Bij een deel van het speelgoed werd 200 keer de toegestane hoeveelheid weekmakers ontdekt. Weekmakers worden vooral toegevoegd aan kunststof, om het zacht en flexibel te maken. In de meeste gevallen gaat het om de zogenaamde ‘ftalaten’. Deze weekmakers komen het lichaam binnen en zijn slecht voor de gezondheid, vooral in hoge concentraties. Ze kunnen leiden tot nier- en leverbeschadigingen, tumoren, hart- en longproblemen en zijn van slechte invloed op voortplantingsorganen, de vruchtbaarheid en de hormonale huishouding. Voor (kleine) kinderen zijn weekmakers extra gevaarlijk.

Maar het gaat niet alleen om gevaarlijke stoffen in speelgoed. Kinder- en babyspeelgoed moet ook in andere opzichten veilig zijn om mee te spelen. Uit de test bleek dat bijna alle geteste stukken speelgoed gevaarlijk te zijn voor (kleine) kinderen. In veel gevallen was er sprake van verstikkingsgevaar, door de aanwezigheid van kleine onderdelen en door stukken die afbraken.

Het advies van de Consumentenbond is daarom om de volgende producten niet bij webshops buiten de EU te kopen:

  • apparaten die op stroom werken (brandgevaar)
  • kleding (chemische stoffen, verstikkingsgevaar voor kleine kinderen)
  • sieraden (schadelijke stoffen)
  • cosmetica (schadelijke stoffen)
  • speelgoed (chemische stoffen, kleine onderdelen)

Meer informatie over de test vind je op de website van de Consumentenbond.

Maar hoe zit dat dan met ‘Made in China’?

Een veel gehoord argument is: “Op veel producten staat ‘Made in China’, dus veel producten komen toch gewoon uit China?”. Dat klopt, veel producten – dus ook speelgoed, waaronder knuffels – worden in China of in andere Aziatische landen geproduceerd. Deze zijn echter niet per definitie slecht of onveilig. Het verschil tussen veilig en onveilig heeft te maken met het doen van tests en de strenge veiligheidseisen die de EU aan alle producten stelt.

En daarin schuilt dus het probleem met Chinese webshops: bekende webshops zoals AliExpress, Wish, Amazon, Light in the Box en eBay zijn een platform voor verkopers van buiten de EU. Het probleem bij deze webshops is dat de verkopers, en dus ook hun producten niet gecontroleerd, worden. De aangeboden producten komen vaak direct uit China, worden niet gecontroleerd op schadelijke stoffen of losse onderdelen, en voldoen dus niet aan onze (zeer terechte!) veiligheidseisen.

EU veiligheidseisen

Producten die in de EU verkocht worden, moeten aan strenge ‘NEN-EN 71 veiligheidseisen’ voldoen. Wanneer een speelgoedfabrikant bijvoorbeeld knuffels en pluche (baby)speelgoed in China produceert, dan moeten de knuffels eerst uitgebreid getest worden. De knuffels worden onder andere getest op schadelijke stoffen en op loszittende onderdelen, om te zorgen dat ze compleet veilig zijn, vooral voor kinderen. Wanneer de knuffel door de uitgebreide test van de EU is gekomen, mag het knuffeldier verkocht worden in de EU. Dan krijgt de knuffel ook het keurmerk ‘CE’, die je op labels ziet staan. De tests dragen onder meer bij aan de hogere prijs voor producten in de EU.

Waarom producten in China zo goedkoop zijn

Want tja, bestellen bij AliExpress is zo goedkoop… de prijs van producten bij de genoemde Chinese webshops is ontzettend laag. Je bestelt ze vaak zonder of met lage verzendkosten en hebt ze dan voor een prikkie in huis. Hoe is het mogelijk dat de producten in China zo goedkoop zijn? Dit heeft onder meer te maken met prijsafspraken omtrent verzending en massaproductie. In deze video van RTL Z wordt het heel duidelijk uitgelegd:

We begrijpen dat bestellen bij een Chinese webshop aantrekkelijk is. Het aanbod is enorm en de prijzen zijn slechts een fractie van de Europese prijzen. Maar een lage prijs heeft serieuze consequenties waar je als koper goed bij stil moet staan. Want jij wilt toch ook dat het speelgoed van jouw kind veilig is?

Dit kun je zelf doen

Je kunt er zelf voor zorgen dat je alleen veilig, goed getest speelgoed voor jouw kind of als cadeau voor iemand anders koopt. Van veel kleine webshops wordt gedacht dat ze producten bij Chinese webshops inkopen en hier weer doorverkopen. In veel gevallen is dit niet het gevallen, want veel webwinkeliers hebben passie voor de producten die ze verkopen. Maar er zijn uitzonderingen. Daarom is het goed om kritisch te zijn op alles wat je online koopt. Een aantal tips:

  • Koop geen speelgoed bij webshops buiten de EU.
  • Controleer de webshop op een keurmerk.
    (Fluzzy is bijvoorbeeld goedgekeurd en draagt het keurmerk van Webwinkelkeur)
  • Lees de recensies van een product goed, vooral als je bij een marktplaats-achtige webshop of verzamelwebsite koopt.
  • Ga voor kwaliteit en laat je niet verleiden door een onrealistisch lage prijs.

De knuffels van Fluzzy zijn veilig

We kunnen je geruststellen: Fluzzy doet alleen zaken met betrouwbare fabrikanten uit de EU die hun knuffels uitgebreid laten testen, zodat al het pluche speelgoed aan de EU veiligheidseisen voldoet. De knuffels van Fluzzy zijn daarom veilig en geschikt voor kinderen. We proberen zoveel mogelijk informatie over de knuffels te geven, zoals leeftijdsadvies en materiaal, om zo transparant mogelijk te zijn over onze knuffels. Mis je informatie over een knuffel? Neem dan even contact met ons op via [email protected] en wij kijken er samen naar!

Een webshop is niet alleen een kwestie van geld verdienen. Fluzzy is opgezet uit enthousiasme voor knuffels, en daar hoort een belangrijke verantwoordelijkheid bij. Voor Fluzzy is het belangrijk dat knuffels leuk, lief, bijzonder, grappig of mooi zijn en dat de koper – groot of klein, jong of oud – er jarenlang plezier van heeft. Maar nog belangrijker: de knuffels moeten veilig zijn, voor iedereen. En dat is de verantwoordelijkheid die iedere webshopeigenaar, maar ook iedere koper, met zich meedraagt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »