Wat betekenen al die iconen op een label? Deel 1: keurmerken
- Geplaatst op
- Door Wendy
- Geplaatst in Knuffelverhalen
- 0
Je kent ze wel: labels aan producten vol met allerlei icoontjes en onduidelijke tekens. Waarschijnlijk ken je ze vooral van kleding, waarop verschillende iconen voor wasvoorschriften staan en tekens die te maken hebben met de herkomst en het materiaal. Ook bij speelgoed, en dan in het bijzonder bij knuffels, kom je die labels tegen. Dit zijn vaak keurmerken, die alles te maken hebben met de veiligheid van jouw knuffel.
Dit is wat al die letters en iconen op speelgoed betekenen!
Je kent ze wel: labels aan een broek, handdoek of knuffel. Deze stoffen labeltjes staan vol met allerlei icoontjes en onduidelijke tekens. Je kent ze waarschijnlijk vooral van kleding. Bij kledingstukken zijn deze labels vooral voorzien van iconen die je moeten helpen met de was (al lijkt niemand te weten wat al die icoontjes precies betekenen). Je komt ook iconen en afkortingen tegen die te maken hebben met het materiaal waarvan iets gemaakt wordt, of wat de herkomst van het product is en hoe het gemaakt is. Ook aan speelgoed, en dan in het bijzonder bij knuffels, zijn labels bevestigd. Ieder veilig stuk speelgoed heeft zo’n label, waarop allerlei informatie staat. Iconen, afkortingen, tekens en plaatjes: wat betekenen ze nou eigenlijk allemaal? Fluzzy helpt je bij het ontcijferen van de labels aan knuffels. Vandaag: keurmerken en markeringen voor veilig speelgoed.
Keurmerken en markeringen: bewijs van een veilige knuffel
CE
Een icoon die je vast wel herkent, is de afkorting ‘CE’. Die twee zwarte letters vind je op het label van knuffels, maar ook op andere producten, zoals elektrische apparaten, weegschalen en veiligheidshelmen. De afkorting ‘CE’ staat voor ‘Conformité Européenne’. ‘CE’ is een soort keurmerk, maar wordt officieel een markering genoemd. Producten met de CE-markering voldoen aan de Europese regelgeving voor veiligheid en het is wettelijk verplicht om een CE-markering te plaatsen op bepaalde producten, waaronder speelgoed.
Een CE-markering krijg je natuurlijk niet zomaar. Wanneer je als fabrikant een knuffel in Europa wilt verkopen, moet je ervoor zorgen dat de knuffel aan alle ‘NEN-EN 71 veiligheidseisen’ voldoet voordat je de CE-markering mag gebruiken. Dat betekent dat een knuffel eerst getest moet worden. Zijn de gebruikte materialen veilig? Knuffels en ander speelgoed worden onder meer getest op gevaarlijke stoffen. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat speelgoed veilig is om mee te spelen en geen kleine onderdelen bevat die los kunnen raken.
Als een knuffel grondig getest is door de fabrikant, mag de CE-markering op het label geplaatst worden. De knuffel is dan veilig en mag in alle EU-landen worden gekocht.
Maar hoe zit het dan met andere landen? Steeds meer landen (of samenwerkingsverband van landen) voeren een dergelijk keurmerk of markering in. We zetten er nog een aantal op een rij voor je:
UKCA
Nu het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de EU hoort, is er een aparte markering opgesteld die de veiligheid van onder andere speelgoed garandeert. Als je de afkorting ‘UKCA’ op een knuffel ziet, dan weet je dat de knuffel ook goedgekeurd is voor verkoop in het Verenigd Koninkrijk.
Dit keurmerk zal je vast nog niet zo vaak gezien hebben, want UKCA is pas actief sinds het vertrek van het VK uit de EU (31 januari 2020). Knuffels die vóór die datum zijn gemaakt, hebben nog niet dit officiële keurmerk. De komende tijd zal je steeds vaker het UKCA-keurmerk voorbij gaan zien komen op producten!
EAC, G-mark en Oekraïne marking
Naast het Verenigd Koninkrijk hebben ook andere landen en samenwerkende regio’s een keurmerk of markering. Zo de Euraziatische Economische Unie (bestaande uit Wit-Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Rusland, Tadzjikistan en andere Euraziatische landen, waaronder de post-Sovjet-staten). Dit keurmerk kun je herkennen aan de letters EAC en vertellen je dat het product wat je in handen hebt ook is goedgekeurd voor verkoop in de Euraziatische Economische Unie.
Als je het symbool van het G-Mark tegenkomt, dan mag de knuffel ook verkocht worden in de landen die aangesloten zijn bij de ‘samenwerkingsraad van de Arabische Golfstaten’. Landen die daarbij aangesloten zijn, zijn Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het symbool van deze markering is meteen herkenbaar!
Als laatste het symbool dat eruit ziet als de afbeelding hieronder: een cirkel met een gestileerde klaver. Als je dit keurmerk ziet, dan is het speelgoed getest en goedgekeurd om in de Oekraïne verkocht te worden. Dit keurmerk draagt de naam 'UkrSEPRO Mark' en is steeds vaker te vinden op producten die je in de winkel of online koopt.
Speelgoed keurmerken, v.l.n.r.: EAC, G-Mark en UkrSEPRO Mark.
Waarom een keurmerk voor speelgoed?
Zoveel verschillende iconen en keurmerken, waarom is dat nodig? Met de verschillende keurmerken laten landen zien dat ze waarde hechten aan producten die goed getest zijn en veilig zijn voor gebruik. Vooral omdat je tegenwoordig overal ter wereld producten kunt bestellen, terwijl je niet altijd weet of deze wel veilig zijn. Vooral met speelgoed is dat natuurlijk belangrijk, want je wilt niet dat jouw kind een knuffel gebruikt die niet veilig is! We schreven al eerder over het bestellen van knuffels in Chinese webshops en waarom dat grote risico's met zich meebrengt.
Daarom is het altijd goed om op te letten wat je koopt. De keurmerken geven natuurlijk geen garantie dat je knuffel helemaal perfect is. Maar de keurmerken zorgen er wel voor dat er een strenge controle is op speelgoed en andere kwetsbare producten. Want als je een knuffel koopt, dan wil je natuurlijk wel dat die aan alle veiligheidseisen voldoet.
Reacties
Wees de eerste om te reageren...